Categories Kecantikan

KENALI JENIS KULIT MUKA

Berapa jenis kulit di sana? Terdapat lima jenis kulit utama: normal, kering, berminyak, kombinasi dan sensitif. Memahami pelbagai jenis kulit akan memberi anda idea yang lebih baik tentang bagaimana merawat jerawat jerawat dan mendedahkan kulit yang licin, licin.

Jenis kulit anda biasanya disebabkan oleh kecenderungan genetik, tetapi terdapat kebiasaan yang boleh memburukkan keadaan kulit. Menunjuk jenis kulit anda dan memahami cara untuk merawatnya dengan betul boleh membantu anda mencapai kulit yang jelas, sihat untuk seumur hidup. Setiap jenis kulit mempunyai set ciri dan gejala tertentu, dan oleh itu memerlukan perhatian khusus. Baca terus untuk mengetahui jenis kulit peribadi anda dan tentukan cara terbaik untuk merawatnya.

 

KULIT NORMAL 

Ia boleh menjadi sukar untuk menentukan jenis dan ciri-ciri kulit yang normal, kerana ia terdiri daripada tahap jangkaan. Ketika datang ke kulit normal, individu umumnya tidak menggambarkan kulit mereka sebagai berminyak atau kering. Apabila minyak dan kekeringan hadir, ia jarang berlaku dan cenderung mudah disingkirkan atau diselesaikan. Kulit normal biasanya tidak mempunyai kelebihan bersinar, dan ia juga tidak cenderung retak atau berkeringat. Jenis kulit normal biasanya mempamerkan beberapa garis dan kedutan, dan nada kulitnya pada umumnya, tanpa cacat cela.

Walaupun anda mempunyai jenis kulit normal dengan sedikit kecacatan, menggabungkan tip kami untuk membersihkan kulit dan mengikuti rejimen penjagaan kulit yang betul dapat menjaga kulit anda kelihatan bersemangat dan sihat untuk masa depan. Kulit normal bukan sinonim untuk kulit yang sempurna dan juga mereka yang mencirikan kulit mereka sebagai masalah biasa dengan masalah cacat atau masalah kulit. Kulit juga berubah dari masa ke masa, bermakna mereka yang tidak mempunyai masalah kulit pada masa ini mungkin berpotensi untuk membina masalah dengan umur dan kehidupan, termasuk kehamilan dan menopaus. Sekiranya tahap hormon anda berubah dengan apa-apa sebab, atau anda menggunakan produk yang kulit anda sensitif, anda mungkin mengalami pelepasan jerawat hormon.

 

KULIT KERING

Sekiranya anda mempunyai kulit kering, anda mungkin merasakan sesak pada kulit anda. Mungkin juga terdapat tompok-tompok bersisik atau mengelupas. Mereka yang mempunyai kulit kering pada umumnya mempunyai liang yang hampir tidak dapat dilihat, dan mungkin mengalami keriput pramatang dan kerengsaan biasa pada kulit.

Apa yang menyebabkan kulit kering?
Penyebab kulit kering boleh dikaitkan dengan pelbagai faktor. Bagi sesetengahnya, kulit kering adalah keturunan, kerana kecenderungan genetik boleh menjejaskan jumlah sebum yang dihasilkan dalam kelenjar minyak kulit. Sebum bertanggungjawab menjaga kulit kita lembut dan lembut.

Ramai mengandaikan bahawa kulit kering adalah disebabkan oleh kekurangan kelembapan, tetapi kandungan air kulit kering umumnya terdapat pada paras yang sama dengan kulit berminyak. Menambah air ke kulit kering sebenarnya tidak produktif untuk merawat keadaan kulit ini.

Kepentingan Pelembap untuk Kulit Kering
Menemui pelembap yang membantu kulit anda mengisi kekentalannya adalah penting. Adalah penting untuk bersaing dengan regimen penjagaan kulit yang tetap dengan produk lembut seperti sistem rawatan jerawat XanzWhite, yang terdiri daripada bahan-bahan semulajadi yang diperolehi. Mereka yang kulit kering sering mengalami reaksi alergi ringan dan cenderung mendapat manfaat dari krim dan bukan lotion ketika datang ke pelembap, kerana ia mengandung lebih banyak minyak, menjadikannya lebih tebal dan lebih pelembab. Semakin banyak minyak yang terdapat dalam pelembap, semakin baik ia dapat menyerap seluruh halangan epidermis untuk membantu menghidratkan tisu.

Bolehkah Minum Air Hidrasi Kulit Saya?
Semasa minum air yang mencukupi adalah penting untuk kesihatan holistik, mitos yang melimpah yang menaikkan pengambilan air anda dapat meningkatkan kulit anda sebenarnya adalah kejahilan. Minum lebih banyak air tidak meningkatkan kulit kering, tetapi memastikan tubuh anda sihat sebaik mungkin, jadi penting untuk minum air yang dicadangkan setiap hari.

 

KULIT BERMINYAK

Mereka yang mempunyai kulit berminyak cenderung melihat banyak bersinar di wajah mereka, dan mungkin menghadapi jerawat jerawat yang mengerikan.

Apa yang menyebabkan kulit berminyak?
Kulit berminyak adalah hasil daripada kedua-dua faktor genetik dan perubahan hormon yang dialami oleh seumur hidup individu. Mereka yang mempunyai kecenderungan genetik untuk kelenjar minyak aktif menghasilkan sebum yang lebih tinggi, bahan berminyak yang dicipta untuk membantu menjaga kulit lembut dan terhidrat. Minyak ini mengalir dari dalam epidermis ke permukaan kulit melalui liang dan folikel rambut.

Pengeluaran androgens merangsang peningkatan pengeluaran sebum, tetapi apabila lebihan minyak ini dihasilkan, ia dapat memperluaskan saiz pori dan mengakibatkan penyumbatan yang menjadi jerawat dan cacat jerawat lain. Kulit berminyak lebih cenderung untuk  jerawat, dan mungkin mempunyai pelbagai jenis komedo, whiteheads, dan pustules atau papules. Pori-pori anda mungkin lebih kelihatan kerana pengembangan saiznya, dan kulit anda mungkin kelihatan berminyak sepanjang hari. Sekiranya anda memakai solek, anda mungkin mendapati ia sihat dengan mudah.

Cara Penjagaan Kulit Berminyak
Ramai individu bergelut dengan kepala kulit berminyak lurus untuk produk yang menjanjikan untuk mengeringkan kulit, seperti rawatan jerawat yang mengandungi bahan-bahan yang keras seperti benzoyl peroksida, tetapi ini sebenarnya boleh menjadi tidak produktif. Bahan-bahan pengeringan boleh mencetuskan kulit anda untuk bekerja lebih keras untuk menghasilkan lebih banyak minyak, mengakibatkan kulit berminyak.

Adalah penting untuk mengecilkan kulit berminyak, kerana penumpukan minyak boleh menyebabkan sel-sel kulit mati menjadi terperangkap dalam liang-liang dan menyebabkan jerawat. Penting untuk menggunakan produk yang mengandungi pengelupasan lembut, seperti asid salisilik. Asid salisilik adalah exfoliant semula jadi yang perlahan-lahan menghilangkan sel-sel kulit mati yang boleh menyebabkan penyumbatan liang.

Kulit berminyak dan jerawat
Pengeluaran sebum yang berlebihan boleh menyebabkan jerawat, dan mereka yang mempunyai kulit berminyak sering berjuang dengan whiteheads, komedo, dan jerawat. Asid salisilik adalah rawatan jerawat yang terbukti bahawa banyak ahli dermatologi mengesyorkan kepada mereka yang mengalami jerawat ringan hingga sederhana. Ia meresap ke liang-liang, menghilangkan sebum terbina, sel-sel kulit mati, dan puing-puing yang boleh menyebabkan jerawat. Anti Acne & Whitening Herbal Soap Xanzwhite boleh membantu anda jika anda mempunyai masalah kulit tersebut.

Kulit berminyak dan penuaan
Mereka yang mempunyai kulit berminyak beruntung apabila datang kepada tanda-tanda penuaan. Kulit berminyak berkembang sedikit kedutan, bermakna anda kelihatan lebih muda berumur perlahan. Jenis kulit berminyak cenderung mempunyai kulit yang lebih tebal berkat faktor genetik, dan ketebalan ini bermakna kurang garis halus, kerana kulit mereka kurang terdedah kepada dehidrasi. Clarifying cleanser Xanzwhite boleh membantu jika anda mempunyai masalah kulit tersebut.

 

KULIT KOMBINASI

Kulit kombinasi mempunyai dua atau lebih jenis kulit yang berbeza di muka, dan biasanya memberikan kulit kering dan berkeringat pada bahagian muka, dengan minyak yang berlebihan pada orang lain. Ramai yang tersilap percaya bahawa mereka mempunyai kulit berminyak apabila mereka, sebenarnya, mempunyai jenis kulit gabungan. Kecuali kulit individu berminyak, terdapat kemungkinan kulit yang kering atau normal, yang akan memenuhi syarat di bawah kulit kombinasi.

Kulit kombinasi adalah jenis kulit yang paling biasa, tetapi sukar untuk mengenal pasti dan merawatnya. Kulit sering akan berkilat di zon T, termasuk dahi, hidung, dan dagu. Kawasan ini cenderung mempunyai kelenjar minyak yang lebih aktif daripada bahagian lain muka seperti pipi. Berurusan dengan kedua-dua kulit kering dan berminyak bermakna mencari regimen penjagaan kulit yang sempurna yang cukup kuat untuk mengelupas tanpa menjengkelkan kulit.

Elakkan Produk dengan Wangian
Mereka yang mempunyai kulit kombinasi cenderung mempunyai pipi yang berkeringat dan kering, dan kulit kering boleh terdedah kepada kerengsaan dari produk yang mengandungi ramuan yang diketahui merengsakan dan apa-apa dengan wangian kimia yang dicipta. Melekat pada produk dengan bahan semulajadi, seperti garis rawatan BioClarity yang direka untuk menenangkan dan melindungi kulit.

Gunakan Dua Pelembap Berbeza
Adalah penting untuk menggunakan pelembap, tetapi dengan kulit kombinasi, sukar untuk mencari keseimbangan yang tepat antara krim yang merawat kekeringan yang terdapat pada pipi dan kawasan berminyak yang terdapat pada zon T. Dalam kes-kes ini, adalah idea yang baik untuk menambah dua pelembap yang berbeza untuk rejimen penjagaan kulit anda. Gunakan pelembap yang lebih berat di kawasan pipi anda, atau mana-mana kulit yang terlalu kering, dan gunakan pelembap yang lebih ringan pada bahagian berminyak wajah anda.

 

KULIT SENSITIF

Sekiranya anda mempunyai kulit yang sensitif, anda akan menyedari pelbagai jenis emosi dan alam sekitar yang boleh mempengaruhinya – dari perubahan cuaca, haiwan kesayangan, tekanan dan juga habuk. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pemicu kepekaan dan bagaimana anda boleh melindungi kulit anda dari mereka.

Apa yang menyebabkannya?
Kulit sensitif disebabkan oleh ujung saraf di lapisan atas kulit yang menjadi jengkel. Ini berlaku kerana fungsi penghalang semulajadi kulit anda lemah dan telah rosak akibat pencetus. Penyebab umum kulit sensitif boleh termasuk:

• Pendedahan matahari
• Pendedahan kepada pencemaran udara
• Kurang tidur
• Perubahan hormon
• Tekanan dan larut malam
• Dehidrasi

Bagaimanakah saya tahu jika saya mempunyai kulit sensitif?
Jika anda tidak pasti sama ada anda mempunyai kulit yang sensitif, lihat tanda-tanda umum di bawah ini. Jika anda mengalami mana-mana daripada mereka, anda mungkin perlu menggunakan penjagaan kulit yang memberikan sedikit keselesaan dan perlindungan tambahan.

• Selalunya terasa ketat dan tidak selesa
• Mempunyai kesan kemerahan yang mungkin atau mungkin tidak pudar
• Mempunyai kawasan tekstur yang tidak sekata, dengan kekeringan dan kepura-puraan
• Menyokong kepada penjagaan kulit
• Menjadi gatal atau mengalami ruam selepas bersentuhan dengan perengsa
• Menghidupkan warna merah dan kering selepas mandi atau tab mandi panas

Bolehkah kulit sensitif sembuh?
Walaupun anda pasti dapat menghapuskan beberapa punca kepekaan kulit, ia tidak akan dapat sembuh sepenuhnya. Walau bagaimanapun, dengan rejim penjagaan kulit yang betul, anda boleh melindungi dan menghalang kulit anda daripada kerengsaan, mengekalkan terhidrasi, licin dan bercahaya.

 

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *