Categories

5 Tips Sihat Mengurangkan Tekanan Darah Tinggi

Masalah tekanan darah tinggi? Jika tidak dirawat, boleh membawa risiko kepada serangan jantung, strok dan penyakit buah pinggang. Oleh itu, pencegahan awal adalah sangat penting supaya kita boleh ambil langkah berjaga-jaga. Dengan mengetahui paras tekanan darah tinggi boleh membuatkan kita tidak leka dan berwaspada.

Apa itu Tekanan Darah Tinggi

Tekanan darah tinggi atau juga dikenali hypertension merupakan penyakit yang berkaitan darah dimana jika tekanan darah semakin tinggi, ianya boleh merosakkan pembuluh darah. Ianya tidak memberikan simptom atau amaran seperti serangan jantung disebabkan itu ianya dikenali sebagai “Silent Killer”. Antara faktor penyebab darah tinggi adalah seperti umur (makin bertambah usia semakin mudah mendapat darah tinggi), sejarah keluarga yang mempunyai darah tinggi dan gaya hidup seseorang itu.

Tekanan darah yang sihat adalah pada paras 120/80 mm Hg. Jadi, jika anda membuat pemeriksaan di klinik atau dengan alat penentu tekanan darah tinggi, pastikan tahap tekanan darah anda dibawah parasa 120/80 mm Hg. Bagi indikator anda mempuyai darah tinggi, paras tekanannya adalah 140/90 m

Sudahkah anda check tekanan darah anda?
Sudahkah anda check tekanan darah anda?

m Hg. Pada peringkat ini, doktor akan nasihatkan anda untuk mengambil ubat tekanan darah tinggi untuk menurunkan kembali tekanan tersebut.

Kebiasannya, bila anda mengalami tekanan darah tinggi, bahagian belakang kepala akan terasa sangat sakit dan membuatkan anda tidak selesa seperti sakit kepala. Jika anda alami ini, segeralah ke kilinik untuk pemeriksaan.

 

5 Langkah Untuk Kurangkan Tekanan Darah Tinggi

Masalah tekanan darah tinggi perlu ditangani dengan segera. Maka, bagi mereka yang sudah atau belum lagi mendapat tekanan darah tinggi, disarankan mengamalkan 5 tip sihat ini.

  1. Kurangkan berat badan @ obesiti – Check BMI anda dan ambil inisiatif untuk mengurangkan berat badan anda dalam masa terdekat sebanyak 3 – 5 kg. Sedikit penurunan berat akan memberikan kesan yang besar pada kesihatan anda.
  2. Bersenam lebih kerap walaupun dalam masa yang pendek – Berkait dengan tip no 1. Untuk turunkan berat badan, anda kena kerap bersenam. Ambil masa 5-10 minit pada waktu pagi untuk buat senaman ringan. Lakukan dalam berkumpulan supaya ianya menjadi lebih seronok dan bersemangat.
  3. Jauhi rokok – Nikotin dalam rokok diketahui salah satu penyebab peningkatan darah tinggi. Satu jam anda merokok akan menaikkan sebanyak 10 mm Hg. Bayangkan jika anda merokok selama 8 jam? Jadi BERHENTI merokok.
  4. Kurangkan garam dalam makanan – kicap, telur masin, ikan masin perlu dikurangkan. Banyakkan makanan hijau.
  5. Kurangkan tekanan – tekanan kerja, tekanan wang dan sebagainya. bagaimana nak kurangkan? Boleh rujuk di 5 Tips Menghilangkan Tekanan Di Tempat Kerja

 

Selain itu anda boleh amalkan Jus Tok Chik & Tok Su bagi menurunkan tekanan darah tinggi. Jus Tok Chik & Tok Su adalaha gabungan 5 bahan semulajadi yang halal dan bersih.

 

5 bahan semulajadi TCTS
Jus Tok Chik & Tok Su ini adalah alternatif lain selain 5 tips yang dikongsikan di atas. Ianya telah membantu ramai pengidap darah tinggi diluar sana menurunkan tekanan darah tinggi mereka dan disamping menurunkan kolesterol.

 

Testimoni Penguna Jus Tok Chik & Tok Su

 

DAPATKAN JUS TOK CHIK & TOK SU SEGERA

Amalkan minum minuman kesihatan Jus Tok Chik & Tok Su ini. Jus yang mengandungi ramuan semulajadi, halal dan bersih. Ingat, cara pemakanan kita akan memberikan kesan yang dalam ke atas kesihatan kita. Dengan sedikit modal untuk Jus Tok Chik & Tok Su, InshaAllah membantu anda untuk sihat tidak kira umur anda muda atau sebaliknya. Nak tahu, bagaimana Jus TCTS membantu anda dalam mengurangkan tekanan darah tinggi boleh klik butang dibawah.

 

 

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *